maart
2011


Urban hiking: fitnesstraining voor lichaam en ziel (deel 1)

Tekst en fotografie: Jan Everink

Urban hiking, het wandelen in stedelijke gebieden, is een leuke en interessante sport. Bij urban hiking oefen je behalve je lichamelijke conditie ook je creativiteit, voorstellingsvermogen en intu´tie.
Door urban hiking kan je verschillende stedelijke omgevingen steeds meer ontdekken. In die steden ga je jezelf steeds meer thuis voelen.


Urban hiking

De populariteit van wandelen als sportieve activiteit is sterk toegenomen. Dat is bijvoorbeeld te merken aan de toename van wandelevenementen. Zo worden in veel plaatsen, ge´nspireerd door de bekende jaarlijkse Vierdaagse te Nijmegen, meerdaagse wandeltochten georganiseerd.

Er wordt ook steeds meer individueel en in kleine groepen gewandeld. Verschillende vormen van sportief wandelen, ook wel hiking genoemd, zijn steeds populairder geworden. Een bijzonder leuke vorm van sportief wandelen is urban hiking, het op ontdekkingstocht gaan in stedelijke gebieden.

Urban hiking is een lichamelijke activiteit maar je hebt ook je intelligentie er bij nodig, zowel bij de voorbereiding als tijdens het wandelen zelf. Je traint zowel je fysieke als je psychische vermogens.

Bij urban hiking maak je in principe wandelingen in een stedelijk gebied, dus in de hele agglomeratie en niet alleen maar in de binnenstad. Elke grote stad is geschikt als omgeving voor urban hiking. Je kan een stad in het buitenland kiezen maar ook dicht bij huis blijven. De keuze is heel persoonlijk; daarom zal ik hier ook niet bepaalde steden waar ik zelf graag wandel noemen.

Urban hiking in een heuvelachtige stad: een extra uitdaging
Wandelen in een heuvelachtige stadsomgeving
kan een extra sportieve uitdaging zijn.


Steden steeds beter leren kennen

In een grote stad waar je nog niet eerder hebt gewandeld ligt het voor de hand om te beginnen met een wandeling in de binnenstad. Daarna kan je bijvoorbeeld vanuit het centrum wandelingen maken in wijken die er direct omheen liggen. Je kunt ook met het openbaar vervoer naar een verder gelegen buitenwijk reizen en in die omgeving gaan wandelen.

Een leuke mogelijkheid is bijvoorbeeld om van een spoorweg- of metrostation in een bepaalde buurt naar een station in een andere buurt of buitenwijk te wandelen.

Als je deze sport regelmatig beoefent dan kan je geleidelijk meerdere stedelijke omgevingen aan je territorium toevoegen. Het is leuk om bepaalde steden steeds beter te leren kennen.

Het kan een extra uitdaging zijn om te gaan wandelen in een stad die verspreid ligt over een heuvelachtig gebied. Het is behoorlijk lichamelijk inspannend om over omhooggaande straten en trappen naar een hoger niveau te klimmen, dan weer langs een andere route omlaag te wandelen, vervolgens weer te klimmen, dan weer af te dalen, enzovoort. In het buitenland, ook vrij dicht over de grens, zijn diverse heuvelachtige steden te vinden.


Stad: door mensen gemaakte omgeving

Een belangrijk verschil tussen urban hiking en andere vormen van wandelsport is dat je bij urban hiking veel meer in contact blijft met mensen. Je wandelt in door de mens gecreŰerde omgevingen. Je bekijkt de voortuintjes waar je langs komt, je schenkt aandacht aan gebouwen en monumenten, je werpt een blik in etalages, je strijkt voor een pauze neer in een cafÚ.

Ook is het bijna onvermijdelijk dat je op straat, in een park of in een horecagelegenheid in gesprek komt met mensen.

Er valt in stedelijke omgevingen heel veel te ontdekken, waarschijnlijk zelfs in je eigen stad. Als je in een grote stad woont dan zijn er in die stad mogelijk gebieden waar je nog nooit een voet hebt gezet.

Voor urban hiking zijn niet alleen de binnensteden interessant maar juist ook de buitenwijken, parken, fabrieksterreinen, kantooromgevingen en door de stad geannexeerde dorpen en gehuchten. Buiten het centrum ontdek je soms curieuze bouwwerken, mooie vergezichten en bijzondere natuuromgevingen. Inderdaad, in stedelijke gebieden vind je tegenwoordig soms opmerkelijk fraaie natuuromgevingen. De laatste jaren is door stadsontwikkelaars namelijk meer en meer ingezien dat in een agglomeratie stukken ongerepte natuur moeten blijven bestaan en voor wandelaars toegankelijk gehouden.

Naar deel 2 van dit artikel >>