|
|
Openbare ruimte in Nederland moet toegankelijker, veiliger en aangenamerjuli 2002
De leefbaarheid in een civilisatie wordt in belangrijke mate bepaald door de beschikbare hoeveelheid toegankelijke, veilige en aangename openbare ruimte. Daarom is het zorgwekkend dat de openbare ruimte in ons land in de afgelopen jaren zowel kwalitatief als kwantitatief achteruit is gegaan.
Leefbare ruimteOm als leefbare ruimte aangemerkt te kunnen worden moet een omgeving voor de mens toegankelijk, veilig en aangenaam zijn. De kosmos bestaat vrijwel geheel uit onleefbare ruimte. Bewoonbare planeten zijn hoogst uitzonderlijk, en zelfs op deze planeten is de meeste ruimte in eerste instantie voor de mens ontoegankelijk, onveilig en onaangenaam. De mens is echter in staat om in deze wildernis "tuinen", dat wil zeggen leefbare omgevingen, tot stand te brengen.
|
Het komt ook voor dat een wél dichtbij een woonwijk gelegen park of natuurgebied door de aanwezigheid van barrières voor de mensen in die wijk geen uitbreiding van de leefruimte vormt. Verkeerswegen, spoorlijnen en waterwegen vormen in een gebied vaak lastige tot onoverkomelijke hindernissen. Dat zou kunnen worden opgelost door deze wegen voor het snelverkeer en het waterverkeer op veel meer plaatsen van veilige voetgangers-viaducten en -bruggen te voorzien.
Verder zouden de verschillende menselijke leefgebieden door een veilig netwerk van voet- en fietspaden met elkaar verbonden moeten zijn. Fietsen en wandelen zijn sportieve activiteiten die door steeds meer mensen worden beoefend, maar veilige fiets- en wandelroutes zijn schaars en in het algemeen minimaal bewegwijzerd. Tussen veel plaatsen bestaat geen enkele veilige wandelroute.
|
De brommers zijn in de loop der jaren geëvolueerd van de oorspronkelijke "fietsen met hulpmotor" tot vervaarlijke race-motoren. Op de fietspaden zijn deze veelal opgevoerde motorfietsen door hun veel te hoge snelheid, hun scherpe uitsteeksels en het zeer hinderlijke oorverdovende lawaai dat ze doorgaans produceren, extreem gevaarlijk. Het bromfietsverkeer zou op alle fietspaden geheel verboden moeten zijn. Alleen voor geruisloze fietsen met een zeer lichte motor, afgesteld op een maximum snelheid van 20 km per uur, zou een uitzondering moeten gelden.
De veiligheid van de openbare ruimte wordt behalve door het auto- en bromfietsverkeer aangetast door criminaliteit, vandalisme en zinloos geweld. Misdaad en ordeverstoring zullen veel effectiever en vooral met preventieve middelen teruggedrongen moeten worden. Het op grote schaal toepassen van moderne bewakings-apparatuur is onvermijdelijk. Het verlies aan privacy dat daarvan het gevolg zal zijn is een geringe prijs voor een werkelijk veilige openbare ruimte.
Vandaag de dag kan men zich een samenleving met een werkelijk veilige openbare ruimte nog nauwelijks voorstellen. In zo'n maatschappij zou het leven heel anders zijn. Men zou bijvoorbeeld met een gerust hart zijn kinderen zonder begeleiding lopend of per fiets naar school kunnen laten gaan.
AangenaamheidEen omgeving moet aan zekere esthetische eisen voldoen, wil deze omgeving door de mens als leefbaar worden ervaren. Veel openbare ruimte kan niet tot de leefruimte worden gerekend omdat het verblijf erin onaangenaam is.
|
Privatisering
We lijken naar een situatie te gaan dat het land over het geheel genomen onveilig en onleefbaar is terwijl private gebieden uitzonderingen op deze regel vormen. Voor sommige nieuwe private wooncomplexen wordt de aanduiding "yuppenbunker" gebruikt. Er is ook een trend om openbare ruimtes achter en tussen bestaande flatgebouwen af te sluiten voor het publiek.
"Gated communities" bestaan in de Verenigde Staten en andere landen al veel langer, maar in ons land bestond er tot voor kort geen behoefte aan. De openbare ruimte in Nederland was nog niet zo lang geleden toch relatief veilig en de nadelen van de geprivatiseerde woonomgeving wogen niet op tegen de voordelen. Maar als de huidige ontwikkelingen zich voortzetten zullen dit soort private wooncomplexen snel gewoon worden.
Er verschijnen ook steeds meer private winkel-omgevingen, soms gebouwd als een middeleeuwse burcht en daarom wel aangeduid als "winkelkasteel". Per auto verplaatst de moderne mens zich van zijn "yuppenbunker" naar een "winkelkasteel", van de ene veilige enclave naar de andere. Daarbij worden soms aanzienlijke afstanden afgelegd, zodat het autoverkeer weer toeneemt en de leefbaarheid van de openbare ruimte verder wordt aangetast.
Civilisatie en openbare ruimteDe openbare leefruimte is voor een civilisatie bijzonder belangrijk, want deze ruimte is het ontmoetingsgebied waar mensen met elkaar kunnen communiceren. Als we voor een civilisatie een leefbaarheidsindex zouden willen opstellen zou daarbij de hoeveelheid openbare leefruimte veel sterker moeten meetellen dan de hoeveelheid privé-leefruimte.
Als een deel van de openbare ruimte wordt geprivatiseerd wordt het land daardoor dus minder leefbaar. Als daarentegen de hoeveelheid goede openbare leefruimte aanzienlijk toeneemt ten koste van de overige in het land aanwezige ruimte, zoals landbouwgronden, industrieterreinen en niet-leefbare openbare omgevingen, dan veroorzaakt dat een sterke stijging van de leefbaarheidsindex.
In Nederland hebben we thans te maken met een voortgaande verslechtering van de leefbaarheid, doordat de hoeveelheid geschikte openbare leefruimte vermindert, terwijl als reactie daarop de hoeveelheid privé-leefruimte toeneemt.
Een gevolg van deze situatie is dat Nederland "vol" lijkt. Als de overheid er niet in slaagt de aantasting en afbrokkeling van de openbare leefruimte te stoppen dan gaan we naar een situatie zoals die bestond in de vroege middeleeuwen. Kastelen en kloosters waren toen de schaarse leefbaarheids-enclaves in een overigens onveilige omgeving. Reizen was gevaarlijk en werd zoveel mogelijk vermeden. Een verschil met de moderne tijd is dat tegenwoordig het reizen onvermijdelijk is omdat wonen, werken en recreëren in afzonderlijke soms ver van elkaar gelegen gebieden zijn geconcentreerd. Het waar mogelijk samenvoegen van deze functies kan ertoe bijdragen dat de leefbaarheid van het publieke domein wordt hersteld. Als wonen, werken en recreëren méér geïntegreerd worden zal er veel minder autoverkeer zijn en zal Nederland een stuk minder vol lijken.
Veel mensen maken zich terecht zorgen over het wereldwijde terrorisme, maar de onveiligheid en onleefbaarheid die deel is geworden van het dagelijks leven wordt nauwelijks meer opgemerkt. Het feit dat kinderen die datgene doen wat heel normaal zou moeten zijn, gewoon op straat spelen, door de aanwezigheid van het gemotoriseerde verkeer in direct levensgevaar verkeren zou tot veel protest moeten leiden. Toch krijgt dit feit vrijwel geen aandacht in de media. Welke politieke partij geeft aan de veiligheid en leefbaarheid van de openbare ruimte nu eens hoge prioriteit?
De publicatie van FiLOSCOOP
wordt verzorgd door Bureau Everink te Almere
Copyright © 2000 - 2002, Bureau Everink