Boekbespreking

Arts Gabor Lenkei: gezond blijven en 100 jaar worden, dat kan


door Jan Rood

april 2010

Beeldend kunstenaar en auteur
 Jan Rood woont en werkt
 in Amsterdam

Deze recensie gaat over een boek dat mij onlangs onder ogen kwam, genaamd "Censuur" met als ondertitel "Wat u niet mag weten over uw gezondheid", geschreven door de Hongaarse arts Gabor Lenkei. De aanleiding er voor was onder meer dat hij erachter gekomen was dat virusziekten, zoals aids, heel goed met behulp van natuurlijke behandelmethoden, zoals de inname van vitamine C, geheel of gedeeltelijk kunnen worden aangepakt. Bij het naar buiten brengen van zijn bevindingen werd Lenkei dermate tegengewerkt dat hij uiteindelijk zijn ideeŽn met dit boek naar buiten bracht en zelfs een eigen vitaminelijn ontwikkelde.


Gebreksziektes

De levensduur van mensen is veel korter dan deze zou kunnen zijn. Nu is dat 60 tot 80 jaar. Een aanvaardbare leeftijd zou 100 moeten zijn. Men zou zijn hele leven gezond moeten zijn en een natuurlijke dood moeten sterven. Ziektes zijn geen aanvaardbare natuurverschijnselen.

Een gezondheidsprobleem of ziekte heeft altijd ťťn van de volgende oorzaken: de aanwezigheid van iets of het gebrek aan iets. De ziektes waaraan de meeste mensen lijden zijn gebreksziektes. Lichamelijk gezien worden ze veroorzaakt door een gebrek aan levensbelangrijke voedingsstoffen, namelijk vitamines, mineralen en sporenelementen. Zo bleek vroeger al dat scheurbuik werd veroorzaakt door een tekort aan vitamine C. Schade aan slagaders ontstaat door vitaminegebrek, maar ook andere ziektes, zoals hoge bloeddruk, hartfalen, ongelijkmatige hartslag en diabetes-gerelateerde problemen, worden in belangrijke mate veroorzaakt door langdurig tekort aan vitamines, mineralen, enzovoort. Ook kanker, dementie en staar worden veel eerder veroorzaakt door de afwezigheid van bepaalde stoffen in onze voeding dan door de aanwezigheid ergens van, aldus Lenkei.

Artsen worden niet onderwezen over het feit dat de meeste ziektes veroorzaakt worden door tekorten. Gebrek als oorzaak van een ziekte wordt daarom door hen niet in overweging genomen. Niemand heeft hen daar iets over onderwezen.


"Censuur;
wat u niet mag weten
over uw  gezondheid"
door Gabor Lenkei.


Voeding en gezondheid

Sommige groepen in de samenleving profiteren van zieke mensen, stelt Gabor Lenkei. Volgens hem is de farmaceutische handel misschien wel de meest lucratieve industrie ter wereld, althans de op ťťn na meest lucratieve na de wapenindustrie.


Goede voeding van groot belang
voor de gezondheid. Foto iStockPhoto

In 2003 was de schatting dat de jaarlijkse kosten van de geneesmiddelen wereldwijd rond de 400 miljard dollar bedroegen. De winstpercentages van medicijnen zijn gigantisch.

Na hart- en vaatziekten, kanker en aandoeningen van de bloedsomloop in de hersenen is sterfte door bijverschijnselen van geneesmiddelen de vierde doodsoorzaak. Daarbij zijn uitsluitend de door het ziekenhuispersoneel herkende en gerapporteerde gevallen geteld. Het werkelijke aantal is onbekend.

De basisfuncties van het menselijk lichaam zijn: het bouwt zichzelf op, het onderhoudt zichzelf, het repareert zichzelf, het hernieuwt zichzelf, het genereert zijn eigen energie. Daarvoor heeft het lichaam nodig: bouwstoffen, mineralen en regulerende stoffen, de micronutriŽnten. De noodzakelijke micronutriŽnten zijn: vitaminen, mineralen en sporenelementen.

De samenstelling van de voeding moet toereikend en uitgebalanceerd zijn. Volgens Lenkei vindt men in de moderne landbouw en voedselverwerkingsindustrie niet het voeden van de mens maar het maken van winst van het grootste belang. Veel hedendaagse voedingsartikelen zijn vrijwel ontoereikend om het lichaam te laten werken, maar vormen wel een enorme winstbron. Ze zien er goed uit, ruiken lekker en smaken goed, maar zijn onvoldoende bruikbaar voor het lichaam vanwege de bewerking die ze hebben ondergaan, waarbij de eerste en voornaamste zorg is om ze zo goedkoop mogelijk te produceren.

Daarom moet bij het boodschappen doen bewust worden gekozen voor gezonde voedingsproducten. Maar zelfs een gezond samengesteld dagelijks menu levert onvoldoende micronutriŽnten voor optimale inname en daarom hebben we voedingssupplementen nodig. Daarbij is het niet voldoende om alleen maar de tekorten aan te vullen, we moeten ook een tegenwicht bieden voor de effecten van de gevaarlijke gifstoffen die door ons lichaam stromen. Het ontgiftingssysteem van ons lichaam heeft extra hoeveelheden micronutriŽnten nodig om te kunnen functioneren.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADHen) zijn niet wetenschappelijk gefundeerd en kunnen ons niet gezond houden, aldus Lenkei. Volgens hem verspreidt de farmaceutische lobby onjuiste gegevens over de gevaren van te hoge vitaminedoses. Voor deze gegevens kan men geen bewijs leveren. Een fles wortelsap van 700 ml (3 flinke glazen) bevat, indien de nieuwe Europese richtlijn wordt ingevoerd, reeds een achtmaal te hoge dagelijkse hoeveelheid vitamine A.


Gezondheidsbewust
boodschappen doen.
Foto iStockPhoto


Abrikozen bevatten belangrijke
voedingsstoffen. Foto iStockPhoto
 


Voedingssuppletie: een must

In de Himalaya ligt een klein koninkrijk: het land van de Hunzaís. De Hunza's staan bekend om hun lange levensduur en perfecte gezondheid. Het is niet ongewoon dat een Hunza over de honderd wordt en er doen zich bij hen geen gevallen van kanker voor. Hun dieet bevat veel meer micronutriŽnten dan een standaard Amerikaans dieet (bijvoorbeeld 200 keer zoveel vitamine B17 en 15 keer zoveel vitamine A). Rijkdom wordt bij de Hunzaís afgemeten aan het aantal abrikozenbomen dat iemand bezit. Ze beschouwen de abrikoos als de meest waardevolle voeding die er bestaat.

De Hunzaís eten op een natuurlijke manier gezond, maar in onze moderne wereld is dat vandaag de dag bijzonder moeilijk. Tegenwoordig moeten we ontstane en toekomstige tekorten met voedingssupplementen aanvullen. Daarnaast hebben we extra voedingsstoffen nodig vanwege de lichaamsvreemde toevoegingen in de voeding en ons vervuilde milieu.

We moeten ook onze gewoontes veranderen. Een goede maaltijd hoort behalve voorgerecht, hoofdgerecht en dessert ook voedingssupplementen te omvatten. Deze voedingssupplementen moeten een vast onderdeel van onze maaltijden vormen, zo eenvoudig is het. Ze voorzien in een basisbehoefte.

Als u goed voor uzelf en anderen wilt zorgen moeten voedingssupplementen in het huishoudbudget opgenomen worden, aldus Lenkei. Voedingstekorten stapelen zich immers op, maar met de juiste voeding kan het lichaam zichzelf repareren en hernieuwen. Vitamines vormen de biochemische schroefjes en moertjes van het systeem die het mogelijk maken dat de eiwitten, koolhydraten en vetten van de weefsels gecoŲrdineerd samenwerken.

Maar als men voor het eerst met voedingssuppletie begint mag men niet onmiddellijk resultaat verwachten, want voedingssupplementen hebben tijd nodig om een positief effect te genereren.


Optimale voeding door gezond
dagelijks menu plus supplementen.
Foto iStockPhoto

Het boek van de arts Gabor Lenkei bevat verder vele tips en verwijzingen naar onderzoeksliteratuur, informatieve websites, gezondheidsboeken (zoals "Let's eat right to keep fit", en "Let's cook it right" door Adelle Davis) en medische artikelen. Ook is een verklarende woordenlijst aanwezig. Kortom, een must voor de hedendaagse zelfbewuste mens. Het boek(je) is te bestellen via www.drlenkei.nl.