Wandeling in Pau, een stad in Zuid-Frankrijk
met weinig pretenties en veel onverwachte charme

Tekst en fotografie:
Jan Everink

maart 2010

Pau ligt op een heuvelplateau dichtbij de Pyreneeën. Dankzij deze unieke ligging heeft men vanaf meerdere plaatsen in de stad een fraai uitzicht op dat indrukwekkende gebergte.
Deze wandeling van ongeveer 4 km gaat door het centrum van Pau, met onderweg volop gelegenheid tot horecabezoek, museumbezoek, winkelen, bekijken van bezienswaardigheden en genieten van het uitzicht.


Van Place George Clemenceau naar de Boulevard des Pyrénées

Het beginpunt van de wandeling is het grote elegante winkelplein Place George Clemenceau. Vanaf dit plein loopt u de Avenue du Géneral Lattre in. Daar bevindt zich het chique kleine winkelgebied Palais des Pyrénées. Al meteen kunt u hier bij mooi weer in de verte de toppen van de Pyreneeën zien.

 

Vanaf het Palais des Pyrénées kan men bij mooi weer in de verte de toppen van de Pyreneeën zien.
Palais des Pyrénées

        Square George V, een pleintje met palmbomen, bloemen en mooie beelden.
Square George V


Wandel vanaf het Palais des Pyrénées rechtdoor de Boulevard d’Aragon in. Deze straat brengt u vrijwel meteen op Square George V, een pleintje met palmbomen, bloemen en mooie beelden. Dit pleintje grenst aan de befaamde Boulevard des Pyrénées, de lange straat met voetpad langs de rand van het plateau waarop Pau ligt.


Over de Boulevard des Pyrénées naar het Kasteel van Pau

Ga rechtsaf over de Boulevard des Pyrénées verder. U wandelt over een breed voetpad met aan de linkerkant een balustrade en aan de rechterkant palmbomen met daarachter de rijbaan.

 


Links kijkt u uit over de vriendelijke voorstadjes van Pau, terwijl u in de verte voortdurend de majestueuze Pyreneeën ziet. Rechts van u, aan de overkant van de rijbaan, bevinden zich vooral restaurants en café’s.

Even verder komt u bij een pleintje aan de linkerkant van de weg. Daar is het station van de Funiculaire, het hellingtreintje waarmee men naar het lagere gedeelte van de stad kan gaan, waar zich onder meer het treinstation van Pau bevindt. Op dit pleintje maken toeristen vaak foto’s van elkaar, met de Pyreneeën als achtergrond.

 

De Boulevard des Pyrénées werd in de 19de eeuw aangelegd. Tegenwoordig genieten zowel inwoners van Pau als bezoekers hier zomers van het mooie uitzicht.
Op de Boulevard des Pyrénées
genieten van het uitzicht


De Boulevard des Pyrénées werd in de 19de eeuw aangelegd, dankzij onder meer de invloed van de vele Engelsen die in die tijd Pau als vakantie-oord ontdekten. Tegenwoordig genieten zowel inwoners van Pau als bezoekers hier zomers, wandelend of vanaf een terras, van het mooie uitzicht.

Na ongeveer 500 meter over de Boulevard des Pyrénées te hebben gelopen arriveert u bij het Kasteel van Pau, waar koning Henry IV werd geboren, de eerste protestantse koning van Frankrijk.


 Van het Kasteel naar de Rue des Cordeliers

Het kasteel is door de eeuwen heen veranderd en uitgebreid en vertoont dan ook diverse bouwstijlen. De oudste gedeelten werden in de 12de eeuw gebouwd en in de 16de eeuw kwam de uitbreiding in Renaissance-stijl tot stand. Via een brug komt u op de binnenplaats van het kasteel. Eventueel kunt u tegen betaling in het kasteel een rondleiding volgen.


 

Het kasteel van Pau vertoont diverse bouwstijlen.
De ingang van het kasteel

Vanaf de Rue du Mal Joffre ziet u door een zijstraat rechts de Eglise St. Martin.
Eglise St. MartinU gaat weer terug naar de route en dan verder over de Rue du Chateau. U komt nu in een van de oudste gedeelten van de stad, het Quartier du Chateau, een pittoresk voetgangersgebiedje met vriendelijke restaurantjes. Bijzonder sfeervol is met name het pleintje Place des Etats dat u passeert. Even verder gaat u rechtdoor de Rue du Mal Joffre in. Door een zijstraat rechts ziet u een mooie oude kerk met een spitse toren, de Eglise St. Martin.

U blijft rechtdoor lopen en passeert Place Reine Marguerite, weer een pleintje dat de eeuwen heeft getrotseerd. Nog wat verder ziet u links de Rue des Cordeliers.


 Door de Rue des Cordeliers naar het Musée Bernadotte


Ga linksaf de gezellige winkelstraat Rue des Cordeliers in. Op zeker moment wandelt u over een brug boven het Ravin de Hédas, een geheimzinnige vallei die middenin het centrum van Pau ligt. Vroeger kon de bevolking in dit dal terecht om water te halen. Het winkelende publiek merkt weinig van het Ravin de Hédas omdat de straten er hoog overheen lopen.

Verder lopend over de Rue des Cordeliers komt u bij Place de la Libération, waar zich de neogotische kerk St. Jacques en het Paleis van Justitie bevinden. Ook ziet u een opmerkelijk oorlogsmonument. Na eventueel wat op het plein te hebben rondgekeken gaat u weer terug naar de hoek bij de Rue des Cordeliers.


 

De Rue des Cordeliers, een gezellige winkelstraat.
Rue des Cordeliers

Bij de Place de la Libération staat de neogotische kerk St. Jacques.
Eglise St. JacquesDaar gaat u de Rue Tran in. In die straat ziet u aan de rechterkant, op nummer 8, het Musée Bernadotte. Dit museum is gewijd aan Jean-Baptiste Bernadotte, de Franse soldaat die wist op te klimmen tot generaal en vervolgens zelfs kans zag om in 1810, dus dit jaar precies 200 jaar geleden, kroonprins en landsbestuurder in Zweden te worden. Dat was mogelijk omdat er toen in dat land geen troonopvolger was. Hij werd in 1818 tot koning gekroond. Als koning Karel Johan werd hij heel populair en bracht hij Zweden tot aanzienlijke bloei. De tegenwoordige Zweedse koning is een nakomeling van hem.
 
Van Musée Bernadotte naar de Place de la République

Na een eventueel bezoek aan het Musée Bernadotte wandelt u verder door de Rue Tran. Het leuke beeldje op de foto hieronder staat op een binnenplaats aan de linkerkant van deze straat.

Al gauw arriveert u op Place Gramont, waar u links een fontein ziet met daar achter het fraaie 18de eeuwse gebouw van hotel Gramont.
Ga op het plein meteen rechtsaf de Rue de Liège in. Even verder ziet u links van de weg een groot gedeeltelijk onverhard plein, Place de Verdun. Daar worden vaak onder de schaduw van vele platanen allerlei manifestaties gehouden.
 

Mooi beeld op een binnenplaats aan de Rue Tran
Beeld bij de Rue TranNa zo’n 250 meter over de Rue de Liège langs Place de Verdun te hebben gewandeld gaat u rechtsaf de Rue d’ Orléans in. U blijft rechtdoor lopen over deze straat en over de in het verlengde er van liggende Rue Nogué.

Na ongeveer 500 meter door deze twee straten te hebben gelopen arriveert u op Place de la République, waar zich de grote stedelijke markthal bevindt, met dagelijks in vele stalletjes verse producten te koop. Ook als u niet van plan bent iets te kopen is een bezoek aan deze gezellige markt de moeite waard.

 Van Place de la République naar Place George Clemenceau

Loop als u weer uit de markthal naar buiten komt verder over Place de la République tot aan de eerste zijstraat rechts, de Rue du Dr. Simian, en ga deze in. Volg deze straat en het verlengde ervan, de Rue Samonzet, tot u op de brede Cours Bosquet komt.


 

In de stedelijke markthal zijn dagelijks in vele stalletjes verse producten te koop.
Les Halles de Pau

Beeld bij het Musée des Beaux Arts, waar werken van beroemde kunstenaars te zien zijn.
Beeld bij de ingang van
het Musée des Beaux ArtsDie straat gaat u linksaf in, en vrijwel meteen bent u dan bij het overdekte winkelcentrum Centre Bosquet. Daarin zijn behalve velerlei winkels ook diverse horeca-ondernemingen gevestigd.

Wandel wat rond in dit gezellige winkelcentrum en ga dan verder over de Cours Bosquet tot u al heel gauw rechts het Musée des Beaux Arts ontwaart. Daarin zijn werken te zien van beroemde kunstenaars als Rubens, Degas, Greco en Rodin.


 


Na een eventueel bezoek aan het Musée des Beaux Arts wandelt u terug over de Cours Bosquet en daarop aansluitend de Rue du Mal Foch naar het beginpunt van de wandeling, de Place Georges Clemenceau. Op en rond dit plein zijn diverse horecagelegenheden om van de vermoeienissen te bekomen.

U bent hier ook in de buurt van Place Royal, waar in het Office de Tourisme vriendelijke mensen graag al uw vragen over Pau en omgeving beantwoorden.