Verse groentenVegetarisme:

gezond en diervriendelijk


door Maarten Manson

mei 2009

Zo'n 40 jaar geleden ben ik overgeschakeld van omnivoor naar vegetariŽr. Ik heb me door een kennis laten overtuigen van de voordelen van deze stap niet alleen voor mij persoonlijk maar ook voor de dieren (uiteraard) en voor het milieu.

Er zou geen honger in de wereld hoeven zijn wanneer iedereen vegetariŽr is. Wist u trouwens dat het overgrote deel van de mensheid noodgedwongen deze eetgewoonte er op na houdt?

In feite vind ik het jammer dat ik er niet eerder mee begonnen ben (ik ben geboren in 1935) want dat was mijn gezondheid - denk ik - ten goede gekomen. In vlees zitten immers veel harde vetten en dat is zoals u waarschijnlijk weet slecht voor de bloedvaten. Men zou dus om egoÔstische redenen kunnen besluiten van eetgewoonte te veranderen.

Dat vegetariŽrs vitamine B12 te kort komen is een fabeltje, tenminste wanneer men voldoende producten van het dier (eieren, kaas) eet. Er komen trouwens steeds meer vleesvervangers op de markt. Vroeger waren het vooral de reformwinkels die deze producten verkochten maar tegenwoordig kan men ze in elke supermarkt verkrijgen. AH heeft veel vegetarische producten maar ook Lidl en sinds kort Aldi voeren ze.

Sojaproducten
Sojaproducten

Soja is een belangrijke vleesvervangende voedingsbron, maar ook paddenstoelen en sesamzaad. Dit laatste product is de basis voor het merk Tahin dat voor zover ik weet alleen in reformwinkels verkrijgbaar is. Veel broodbeleg (vooral verpakte plakjes) komt uit IsraŽl. Blikjes Tartex (lijkt op smeerworst) worden ook veel gebruikt. Verder zijn er meerdere soorten lapjes en balletjes in de handel, zoals bijvoorbeeld Valess, een vleesvervanger op basis van verse melk. Sju maak ik van boter en strooibouillon (tuinkruiden) van Knorr.

Er zijn bedrijven die E120 in hun toetjes doen. Dit is een pigment dat wordt gewonnen uit bladluizen; je zou het luizenbloed kunnen noemen. Men verschuilt zich achter het feit dat het is toegestaan door de Europese Commissie!

Ik heb bewust melk niet genoemd omdat dit slecht zou zijn voor de volwassen mens. Ik weet dit niet zeker maar drink voor alle zekerheid maar sojamelk. Verder is het zo dat koeien bijvoorbeeld angstig zijn wanneer ze naar het abattoir gebracht worden. Deze angst zou in het bloed van de koe slaan en zou ook in het lichaam van de consument komen met alle psychische gevolgen van dien. Dit weet ik niet zeker maar ik kan me er wel wat bij voorstellen.

Vaak hoor je het argument dat de mens van oorsprong een omnivoor is. Dit schijnt niet waar te zijn. Wanneer Darwin gelijk heeft en wij van de dieren afstammen dan zouden wij eerst vissen zijn geweest. De eerste vissen waren planteneters. De krokodil was eerst een soort zeekoe dus eveneens een planteneter.

Wist u overigens dat vlees slecht verteerd wordt in uw lichaam en dat veel ziektes door het eten van vlees (vaak te oud) ontstaan?

Ik zou dit artikel nog veel langer kunnen maken maar ik laat het hier even bij.


De publicatie van FiLOSCOOP wordt verzorgd door Bureau Everink te Almere
Copyright © 2009 Maarten Manson, Bureau Everink