De vastenkuur "Cleanse & Purify Thyself" van Richard Anderson

door Walrik van Cloppenburgh

december 2004
 

De door Richard Anderson ontwikkelde vastenkuur "Cleanse & Purify Thyself" is bedoeld om het spijsverteringskanaal te zuiveren van mucoÔde plak. Deze aanslag op de binnenwand van de darm verhindert dat voedingsstoffen de darmwand bereiken en maakt dat er een milieu ontstaat waarin zich gemakkelijk ongezonde bacteriŽn en parasieten kunnen ontwikkelen. Als deze situatie in de loop der tijd verergert zullen op den duur ziekten de overhand krijgen.
Met de kuur van Anderson kan de mucoÔde plak van de darmwand worden losgemaakt en uit het lichaam worden verwijderd.


Spa Samui Resort, Thailand

In mei van dit jaar heb ik de "Cleanse & Purify Thyself" kuur van Richard Anderson gevolgd. Deze vastenkuur is vooral bedoeld om het spijsverteringskanaal te zuiveren. Ik vond dat de kuur van Richard krachtig werkte en weinig bijverschijnselen vertoonde. Ik heb mijn 8-dagen kuur gedaan in het Spa Samui Resort op het tropische eiland Koh Samui in Thailand. Maar u kunt de vastenkuur ook probleemloos thuis doen.

Ik verloor niet alleen een paar kilo's maar ik werd na afloop ook niet meer zo gehinderd door lichaamsvreemde stoffen als voorheen. Ik heb meer energie, voel mij rustiger. Ik voel meer helderheid. Ik heb minder behoefte aan ongezond voedsel. Ik voel mij weer springlevend. Ik maak ook gemakkelijker verse groentesappen en salades van verse groenten. Daar had ik voordien niet zoveel zin in. Dit is waarschijnlijk het gevolg van het hernieuwde enthousiasme voor gezond voedsel na het lezen hierover tijdens de vastenperiode en door mijn verhoogd energieniveau. Ik ben bezig een gezond ogend en energiek persoon te worden die zich gelukkig voelt en tot grote dingen in staat is.


De theorie die er aan ten grondslag ligt

Ik heb sinds de jaren 1980 vastenkuren gevolgd met als doel mijn lichaam te reinigen en te versterken, zodat ik krachtig en energiek ben, intense ervaringen kan hebben tijdens het mediteren en uiteindelijk spirituele verlichting kan bereiken. De vastenkuur die ik in mei deed werd door Richard Anderson ontwikkeld. In enkele alinea's volgt hieronder een beknopt overzicht van zijn theorie.

Om optimaal te functioneren dienen de organische processen in het lichaam zich voornamelijk in een alkalisch (tegenovergesteld is zuur) milieu af te spelen.

Op ťťn van de weinige plaatsen waar een (erg) zuur milieu aanwezig is, in de maag, is het zuur noodzakelijk als onderdeel van het verteringsproces. Als het voedsel uit de maag komt moet het weer alkalisch worden gemaakt. Dit gebeurt voornamelijk met gal, dat door de galblaas in de darm wordt uitgescheiden. Alleen als de darmen alkalisch zijn kan een goed verteringsproces op gang komen en worden voedingsstoffen, die noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van de organen, door de darmwand opgenomen en doorgegeven aan de bloedstroom.

        Spa Samui Resort
De entree van het Spa Samui Resort
 

Als er teveel zuurvormend voedsel gegeten wordt (voedsel dat zuur is nadat het is afgebroken) kunnen de darmen het voedsel niet goed verteren en de voedingsstoffen niet doorgeven. Erger nog: de binnenwand van de darm wordt bedekt met een slijmachtige laag,  "mucoÔde plak" genoemd, die tot doel heeft de darmwand tegen het niet-alkalische milieu te beschermen. Als er voortdurend zuurvormend voedsel wordt gegeten dan worden steeds meer lagen mucoÔde plak in de darmen aangemaakt.

De plak verhindert niet alleen de voedingsstoffen om de darmwand te bereiken, maar zorgt tevens voor het ontstaan van een milieu waarin zich gemakkelijk ongezonde bacteriŽn en parasieten kunnen ontwikkelen. Het spijsverteringssysteem wordt dan steeds giftiger en produceert minder voedingsstoffen. Het spijsverteringssysteem wordt daardoor een belemmering voor het naar behoren functioneren van de organen in het lichaam. Het lichaam verzwakt en als deze situatie in de loop der tijd verergert, zullen op den duur ziekten de overhand krijgen.

Ziekte en slechte gezondheid zijn geen natuurlijke situaties. Ze kunnen vaak voorkomen maar daarom zijn ze nog niet natuurlijk. Goede gezondheid is de normale staat waarin het lichaam hoort te verkeren, maar daarvoor is een schoon lichaam en een goede voeding noodzakelijk.


Hoe de vastenkuur werkt

In principe zijn er drie manieren om de "Cleanse & Purify Thyself" kuur te volgen: met twee maaltijden, met ťťn maaltijd en zonder maaltijd. Als de reinigingskuur gevolgd wordt zonder een maaltijd noemt men het een vastenkuur.

Het essentiŽle van de kuur is kruiden te gebruiken die de mucoÔde plak losmaken. De kruidenformules van de "Cleanse & Purify Thyself" kuur hebben minimale of geen bijverschijnselen. Daarbij drinkt men tevens een shake van Psyllium Husk poeder (tot poeder verwerkte zaadhuidjes van de Psyllium plant) en vloeibare bentonietklei. Deze shake absorbeert de giftige stoffen en bevordert de passage van de darminhoud door het spijsverteringskanaal.

Verder behoren bij het programma klysma's en dikkedarm-spoelingen om de darmen te zuiveren. Klysma's en dikkedarm-spoelingen zijn vrijwel hetzelfde, behalve dat voor een klysma 1 of 2 liter vloeistof wordt gebruikt en voor een dikkedarm-spoeling 16 liter. Klysma's en dikkedarm-spoelingen zijn zeer effectief gebleken. In het verleden deed ik de kuur zonder dikkedarm-spoelingen en werd ik geleidelijk aan slapper en slapper totdat ik de kuur na 5 of 6 dagen moest afbreken. Met de dikkedarm-spoelingen bleef mijn energieniveau gedurende de hele kuur hetzelfde. De enige reden waarom ik de vastenkuur afbrak is omdat ik mijn vlucht terug naar Europa moest halen.

Het is belangrijk de vastenkuur op de juiste manier te beŽindigen. Hierdoor wordt op de juiste wijze de overgang naar normale voeding en darmfuncties gemaakt. Belangrijk is dat men vriendelijke darmbacteriŽn inneemt, dit om de opbouw van een gezond darmmilieu te ondersteunen. Er worden bifido- en lactobacteriŽn geadviseerd, dus niet alleen lactobacteriŽn want deze zijn ook enigsinds zuurvormend. Daarnaast is het belangrijk verse groentesalades te eten en veel water te blijven drinken.

Het is niet verstandig om met alleen de hier vermelde informatie een "Cleanse & Purify Thyself" kuur te beginnen. Meer informatie en leesmateriaal zijn nodig alvorens te starten. Bezoek daarvoor de website www.cleanse.net.


Meditatie en uitstekende gezondheid

Bovenstaande was dus de theorie en praktijk van de "Cleanse & Purify Thyself" kuur. Ik wil nog wat opmerken over gezondheid in een breder perspectief. Ongelukken en erfelijke aandoeningen uitgezonderd, kan men een uitstekende gezondheid genieten als men rekening houdt met de vier volgende punten.

1. Gezond eten
2. Het lichaam reinigen
3. Een gezonde levenswijze volgen
4. Mediteren

Uiteraard moet men gezond eten om gezond te zijn. Als men in het verleden ongezond at is het noodzakelijk het lichaam te reinigen. Dit advies geldt helaas voor iedereen die regelmatig voedingsmiddelen zoals vlees, chocolade, cake, pizza's en alcohol heeft gebruikt en het is ook van toepassing op die personen die veel allopathische medicijnen hebben gebruikt.

Verder is een gezond levensritme noodzakelijk voor een optimale gezondheid, zoals genoeg rust en voldoende lichaamsbeweging.
 


Het eiland Koh Samui in Thailand


Meditatie geeft innerlijke rust en harmonie. Die innerlijke rust is nodig om een gezonde levenstijl te kunnen volgen. Zo is stress een belangrijke factor die mensen er toe brengt bijvoorbeeld te roken of verkeerd te eten.

Voor een nog hoger gezondheidsniveau is bewustzijnsontwikkeling essentieel. Iemand kan zijn lichaam genezen en in balans brengen door zijn aandacht er op te richten, essentieel is dan wel dan het bewustzijn diep en verfijnd is. Het vermogen om het lichaam in balans te brengen is proportioneel met de verfijndheid van het bewustzijn. Transcendentie Meditatie is een techniek voor het ontwikkelen van het bewustzijn die ik kan aanraden.


De publicatie van FiLOSCOOP wordt verzorgd door Bureau Everink te Almere
Copyright © 2004  Walrik van Cloppenburgh, Bureau Everink